THE EXCHANGE - HOTEL & SOCIAL

Curating Authenticity + Interaction [12,252 SF]

 

Composed of two overlapping programs - a place to stay {hospitality] and a place to play [create, congregate, explore, and celebrate] - THE EXCHANGE engages users to forge a sense of authenticity and intimacy by employing modes of scale, transparency, and layering.

 

The project is inspired by the way Richmond sits against the James River : the weight of the buildings supported by undulating currents; the abstracted reflection of the skyline upon the clarity within the water; the junction representative of history and progress, city and nature.

 

As is the role of The River, the paramount driver throughout the exploration is connections: connecting people to each other, experience, and the creative process and, through sharing and exposing process, connecting visitors and residents to the Richmond Art Community. 

 

 

 MFA | VCU INTERIOR ENVIRONMENTS

 

WORK | PLAY | STAY:    The color palettes are loosely based on local city and landscapes, and derivative of common Virginia building materials, such as Virginia slate, timber and clay. Graphic inspiration incorporates an exaggerated color scheme and contemporary driver for the overall appearance of   the spaces.   While each space calls for specific atmospheric requirements, overall, the interiors are overtly saturated and eclectic

WORK | PLAY | STAY: 

The color palettes are loosely based on local city and landscapes, and derivative of common Virginia building materials, such as Virginia slate, timber and clay. Graphic inspiration incorporates an exaggerated color scheme and contemporary driver for the overall appearance of the spaces. While each space calls for specific atmospheric requirements, overall, the interiors are overtly saturated and eclectic

I theorize that in response to the exhausted feel of “refined industrial” spaces, there will be a resurgence in maximalism. I believe that this  “Art Nouveau Redux” stylistic trend is also reflected in the revival of psychedelics in research and psychiatry  , and will be well suited in an atmosphere dedicated   to - and for - the arts.    All spaces within the building will maintain a balance of old and new, showcasing some of the details of the existing building and overlaying in others. The restaurant will be warm and intimate; the rooms predominately cooler with some contrasting accent colors, and the studio and workshop pared down,whiter, and brighter.

I theorize that in response to the exhausted feel of “refined industrial” spaces, there will be a resurgence in maximalism. I believe that this“Art Nouveau Redux” stylistic trend is also reflected in the revival of psychedelics in research and psychiatry, and will be well suited in an atmosphere dedicated to - and for - the arts.

All spaces within the building will maintain a balance of old and new, showcasing some of the details of the existing building and overlaying in others. The restaurant will be warm and intimate; the rooms predominately cooler with some contrasting accent colors, and the studio and workshop pared down,whiter, and brighter.

 

 

BOHO LIFE-CYCLE CENTER

Multi-Use Space Planning & Brand Cohesion[7,338 SF]

 

Boho Cycle Studio seeks to expand their brand in trendy Scott’s Addition. In partnering with a health food cafe, the new location will encourage healthy lifestyle, wellness, and community.

 

While the aesthetic remains industrial, the design is driven by the Sanskrit Mandala symbolizing Universe, Radial Balance, Energy, and Wholeness. 

 

Programmatic requirements include reception, retail space, dining area, separate juice bar, barre and cycle studios, restrooms and egress in compliance to code. Specific square footage requirements were provided for each space. 

Boho Fitness Reception

Boho Fitness Reception

Fast Casual Service and Dining Area

Curved Slat Feature Wall; Juice Bar [beyond]

 

 

DESERT DWELLING

A TINY HOUSE PROJECT [400 SF]

Inspired by retro Air Stream trailers and current shipping container trends, Designed for a single person or couple, this home integrates indoor and outdoor spaces to open up to its desert surroundings.

 

The first level living, entertainment, and utility space has a large expanse of glass on the southern wall, with a large 8’ floating window that acts as an awning when open. Upstairs, built-in wall mounted wardrobes push open to a balcony, latching to the floor and ceiling to extend the walls outdoors. 

 

The finishes and materials include polished concrete, steel, oxidized aluminum, corrugated metal, reclaimed wood, to keep the house cool against the desert heat. Nights are warmed by eclectic and colorful mid century inspired furnishings. 

 
 
 
Tiny House E3.jpg
 
 
[L to R} First Floor Kitchen and Living Area; Second Floor Bedroom Wardrobe/Industrial Door Feature

[L to R} First Floor Kitchen and Living Area; Second Floor Bedroom Wardrobe/Industrial Door Feature